ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΣΙΝΤΖΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, MSc (Sports and Exercise Medicine)

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ 48
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
30500
2642022229
6932798181
dentsin@hotmail.com

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ CLINICAL PILATES

2015-05-16 08:00

    Ένας από τους συνηθέστερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της Οσφυαλγία, είναι ο ανεπαρκής συντονισμός και σταθεροποίηση των μυών του κορμού. Οι μύες που δουλεύουν μαζί για τη σταθεροποίηση του κορμού και βοηθούν στην πρόληψη της οσφυαλγίας, είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός, ο οσφυϊκός πολυσχιδής, το διάφραγμα και οι μύες του πυελικού εδάφους (χωρίζονται στους μεγάλους-επιφανειακούς μύες και στους μικρότερους που βρίσκονται βαθύτερα στα κοιλιακά τοιχώματα).

    Η μέθοδος Pilates είναι μια σειρά ασκήσεων που αναπτύχθηκε για την βελτίωση της φυσικής και πνευματικής κατάστασης, από τον Joseph Pilates. Στη μέθοδο αυτή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σταθερότητα του κορμού, στη δύναμη και στην ελαστικότητα, καθώς και στον έλεγχο της κίνησης, στη στάση και στην αναπνοή.

    Ο ορισμός Clinical Pilates χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της μεθόδου στον τομέα της αποκατάστασης παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρολογικού συστήματος. Ένα πρόγραμμα Clinical Pilates διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και της φάσης της πάθησης στην οποία βρίσκεται. Οι ασκήσεις της μεθόδου τροποποιούνται και παίρνουν υποβοήθηση σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.

    Τελευταία όλο και περισσότεροι ορθοπaiδικοί συστήνουν στους ασθενείς τους με οσφυαλγία να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης μέσω της μεθόδου Pilates, αναγνωρίζοντας έτσι τα οφέλη της.

    Η ποιότητα της άσκησης που θα πάρει κάποιος αν ασκηθεί με τη μέθοδο Pilates για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας θα είναι ιδανική για να επωφεληθεί, αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη και ελαστικότητα, μειώνοντας τον πόνο, βελτιώνοντας τη λειτουργική του ικανότητα και τη στάση του σώματος. Μέσω της ενεργοποίησης των εν τω βάθει σταθεροποιητικών μυών του κορμού, παρέχεται σταθεροποίηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρούμε τη σωστή ευθυγράμμιση της οσφύος, έτσι ώστε να αποδίδεται η σωστή φόρτιση, και να μην οδηγούμαστε σε τραυματισμό.        

    Τέλος, η δυνατότητα του νευρικού μας συστήματος να υιοθετεί καθετί νέο μέσα από τη συνεχή επανάληψη των ασκήσεων που προσφέρει η μέθοδος Pilates, βοηθά στη μόνιμη υιοθέτηση των σωστών προτύπων από τον ασκούμενο (π.χ. να αναπνέουμε με ρυθμό, να διατηρούμε ευθύγραμμη τη σπονδυλική μας στήλη, να κατανέμουμε σωστά τα φορτία που δέχεται το σώμα μας). Για παράδειγμα, αν εφαρμοστεί η συνεχής προσπάθεια διατήρησης της σωστής στάσης και ενεργοποίησης των μυών του πυελικού εδάφους (μέσα από την εκμάθηση), μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αυτό θα αρχίσει πλέον να συμβαίνει αυτόματα χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.

    Έτσι, όταν επιτευχθούν ο στόχοι αυτοί, οι πιθανότητες να ξανά υπάρξουν επεισόδια οσφυαλγίας, μειώνονται σημαντικά.

 

 

 

 

    Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθείσετε - και να εκτελέσετε - ένα πλήρες πρόγραμμα Clinical Pilates, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.

 

vimeo.com/59045892

vimeo.com/102344608