ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΣΙΝΤΖΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, MSc (Sports and Exercise Medicine)

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ 48
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
30500
2642022229
6932798181
dentsin@hotmail.com

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

2015-05-16 18:33

    Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση με κύριο σύμπτωμα τον πόνο στους μύες και στους συνδέσμους, αλλά όχι στις αρθρώσεις. Ο πόνος στην ινομυαλγία περιγράφεται σαν βαθύς και σταθερός πόνος και συχνά συνοδεύεται από δυσκαμψία και νευρολογικά συμπτώματα (μουδιάσματα, τσιμπήματα, κλπ.). Όταν ασκείται μέτρια πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο.

    Εκτός από τον πόνο, στην ινομυαλγία εμφανίζεται κόπωση, μέχρι σε σημείο εξόντωσης, που επηρεάζει σημαντικά τη δραστηριότητα του ασθενούς και διαταραχές ύπνου. Ο ασθενής αισθάνεται ότι δεν ξεκουράζεται κατά τον ύπνο, ακόμα και αν έχει κοιμηθεί πολλές ώρες.

Άλλες εκδηλώσεις που παρατηρούνται συχνά στην ινομυαλγία είναι πονοκέφαλος, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατάθλιψη.

    Γενικά η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από έναν φαύλο κύκλο με πρωταγωνιστές τον πόνο, την κόπωση και τον διαταραγμένο ύπνο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αλλά συνήθως αφορά γυναίκες και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία.

    Στην ινομυαλγία δεν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα και δεν προκαλείται μόνιμη αναπηρία. Φαίνεται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντίληψη του πόνου.

    Αντιμετώπιση

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ινομυαλγία. Πολλές φορές υποχωρεί μόνη της, αν και για αυτό μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

    Μπορούν να χορηγηθούν παυσίπονα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, με μέτρια συνήθως αποτελέσματα. Κάποια αντικαταθλιπτικά φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τον πόνο, στη βελτίωση του ύπνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης που ίσως συνυπάρχει.

Μεγαλύτερα αποτελέσματα έχει η αναγνώριση από τον ασθενή των διαστάσεων της ασθένειας και η τροποποίηση της ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό να:

  • Βελτιώσει τον ύπνο του. Πρέπει να αποκτήσει σταθερό ωράριο ύπνου, ακόμα και στις διακοπές, να αποφεύγει την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοόλ, ζάχαρης πριν τον ύπνο και να μην κοιμάται με ανοιχτή την τηλεόραση. Γενικά το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο, με μέτρια θερμοκρασία. Μεγάλη σημασία έχει το στρώμα και το μαξιλάρι, που θα πρέπει να του εξασφαλίζουν άνετη θέση, χωρίς πόνους.
  • Ακολουθεί υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Εντάξει την άσκηση στο πρόγραμμά του. Αυτό στην αρχή μπορεί να του φαίνεται επώδυνο και κουραστικό, αλλά μακροπρόθεσμα θα του προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Πρέπει να ξεκινά με ήπιες ασκήσεις και μικρή διάρκεια και σταδιακά να αυξάνει τον χρόνο και την ένταση της εξάσκησης. Ιδανική άσκηση θεωρείται το κολύμπι.

    Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν οι φυσικοθεραπείες και οι εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός. Σημαντική βοήθεια στην πάθηση μπορεί να προσφέρει και η Ομοιοπαθητική. Ασκήσεις όπως η yoga και το tai chi δρουν ευνοϊκά σε αρκετούς, ενώ πολύ αποτελεσματικές μπορεί να είναι και διάφορες μέθοδοι ψυχοθεραπείας.