ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΣΙΝΤΖΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, MSc (Sports and Exercise Medicine)

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ 48
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
30500
2642022229
6932798181
dentsin@hotmail.com

ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΦΥΟΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

2015-05-05 09:27

    Tο 2009 δημοσιεύθηκε στο έγκριτο Ιατρικό Περιοδικό The Clinical Journal of Pain τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας σχετικά με τη δράση της Ομοιοπαθητικής σε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα Οσφυαλγίας ( Homeopathic treatment of patients with chronic low back pain: A prospective observational study with 2 years' follow-up. Clin. J. Pain, 2009 May;25(4):334-9). Για δύο χρόνια μελετήθηκαν 130 ασθενείς με προβλήματα χρόνιας οσφυαλγίας, οι οποίοι έλαβαν συστηματικά Ομοιοπαθητική θεραπεία. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, σε σχέση με το πρόβλημα της χρόνιας οσφυαλγίας, καθώς και η σημαντικά μικρότερη ανάγκη για χρήση υπηρεσιών υγείας για το συγκεκριμένο πρόβλημά τους.

    Από τις παθήσεις που κατ'εξοχήν είναι αποτελεσματική η ομοιοπαθητική ιατρική είναι οι οσφυοισχιαλγίες, οξείες και χρόνιες. Ακόμη και όταν υπάρχει ανατομική βλάβη μπορούμε να διαπιστώσουμε υποχώρηση του άλγους και βελτίωση της κινητικότητας του ασθενούς. Έτσι οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν την χρήση των ισχυρών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων που είναι γνωστά για τις σοβαρές τους παρανέργειες. Πολύ συχνά έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, ειδικά σε οξείες οσφυοισχιαλγίες, την ταχεία δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

    Το παράδειγμα της ομοιοπαθητικής αγωγής της οσφυαλγίας λόγω κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τού ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Στην οξεία φάση του πόνου, το ομοιοπαθητικό φάρμακο θα δράσει με άμεση αντιφλεγμονώδη, αποιδηματική και παυσίπονη δράση. Ο ασθενής θα κινητοποιηθεί αρκετά γρήγορα. Αλλά οι δυνατότητες της ομοιοπαθητικής αγωγής δεν σταματάνε εδώ. Με τη συνέχιση της αγωγής, μπορεί να αντιμετωπιστεί η προδιάθεση του ασθενούς για εμφάνιση προβλημάτων στους σπονδύλους. Συχνά βλέπουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες αντιμετωπίζεται εγχειρητικά η κήλη του δίσκου στο επίπεδο του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου και, τελικά, μετά από μερικά χρόνια αναγκαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο στον τέταρτο και στον τρίτο, γιατί η εγχείρηση δεν αντιμετωπίζει την πρωταρχική αιτία της κήλης. Με την ομοιοπαθητική αγωγή μειώνεται επί πλέον δραστικά η πιθανότητα υποτροπών, είτε στο ίδιο μεσοσπονδύλιο διάστημα είτε σε άλλο.