ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΣΙΝΤΖΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, MSc (Sports and Exercise Medicine)

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ 48
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
30500
2642022229
6932798181
dentsin@hotmail.com

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΟΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ (RFA)

    Πρόκειται για μία πρωτοπορική Ιατρική επεμβατική πράξη κατά την οποία με την χρήση Ραδιοκυμάτων (Radiofrequency Ablation) πραγματοποιείται θερμική "απονεύρωση" των νευρικών αισθητικών κλάδων του πάσχοντος γόνατος, με αποτέλεσμα την σημαντική ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο.

    Η μέθοδος έχει ένδειξη σε ασθενείς που πάσχουν από μέσου και σοβαρού βαθμού εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε Ολική Αρθροπλαστική της πάσχουσας άρθρωσης.

    Τρεις ειδικές βελόνες, υπό τοπική αναισθησία, εισάγονται πέριξ της άρθρωσης του γόνατος υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, και με την βοήθεια νευροδιεγέρτη εντοπίζονται οι αισθητικοί νευρικοί κλάδοι που νευρώνουν την άρθρωση του γόνατος (genicular nerve block) . Στη συνέχεια οι κλάδοι αυτοί "απονευρώνονται" θερμικά με την χρήση των Ραδιοκυμάτων. Έτσι, πλέον, τα συγκεκριμένα νεύρα δεν μπορούν να μεταφέρουν στον εγκέφαλο ερεθίσματα πόνου από την περιοχή του πάσχοντος γόνατος.

    Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι άμεση, με τον ασθενή να εξέρχεται της κλινικής με σημαντική μείωση του άλγους. Η ύφεση των συμπτωμάτων διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σταδιακά, βέβαια, ο οργανισμός "αναγεννά" τα νεύρα της περιοχής και μετά από χρονικό διάστημα 24 - 36 μηνών μπορεί να επανέλθει η συμτωματολογία, οπότε μπορεί να επαναληφθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Στον παρακάτω σύνδεσμο παρουσιάζεται η διαδικασία:

youtu.be/Ftp9ME3NGlg